TRAFFIC SWIRL

петак, 1. октобар 2010.

Čokoladna torta

Biskvit:
8 jaja, 8 kašika šećera, 2 kašika brašna, 100 g čokolade, 150 g mlevenih oraha

Krem:
6 pasteriziranih žumanca, 2 pasterizirana belanca, 8 kašika šećera, 100 g šećera u prahu, 250 g maslaca, 2kašika kakao praha, 100 g čokolade

Sirup:
2 dl vode, 200 g šećera, 1 kašika ekstrakta ruma

Glazura:
100 g čokolade, 3 kašika ulja (ne maslinovo!)



Važno: krema nije termički obradjena, obavezno koristi pasterizirana jaja za ovu kremu!

Pripremi kalup i zagrij pećnicu na 180 C.

Biskvit: rastopi čokoladu na pari. žumanca muti sa šećerom dok povećaju volumen i posvijetle. Dodaj prosijano brašno i rastopljenu čokoladu pa sve dobro promiješaj. Napravi čvrsti snijeg od belanaca i dodaj ga naizmjenično sa orasima.

Izlij smjesu u pripremljeni kalup za tortu i peci 50 minuta. Pečeni biskvit ohladi, izvadi iz kalupa i prereži vodoravno dva puta da dobiješ tri jednake kore.

Sirup: vodu i šećer kuhaj 10 minuta na laganoj vatri. Skini sa štednjaka i dodaj ekstrakt ruma. Ovim sirupom poškropi biskvite pa ih premazuj kremom i slaži jedan na drugi.

Rastopi čokoladu na pari. Maslac izradi pjenasto, i postepeno mu dodaj prosijani šećer u prahu miješajući sve vrijeme.
U drugoj zdjeli umuti jaja sa šećerom dok povećaju volumen i lijepo se izjednače. Smjesu od jaja postepeno dodaj u maslac i miješaj poslije svakog dodavanja pa ćeš dobiti finu pjenastu kremu koja će se već tokom miješanja stegnuti koliko treba.
Jednu trećinu kreme ostavi u hladnjaku za premazivanje torte izvana. U ostatak kreme dodaj kakao i rastopljenu čokoladu pa dobro izjednači. Ovom kremom premaži kore i poklopi jednu na drugu. Izvana premaži tortu svijetlom kremom i ostavi je u hladnjak da se stegne dok napraviš glazuru.

Za glazuru rastopi čokoladu na pari i dodaj jednu po jednu kašiku ulja, neprekidno miješaj metlicom. Glazuru malo ohladi i prelij po torti. Nemoj je razmazivati po vanjskom rubu, nego pusti da se samo cijedi niz rub.
Gotovu tortu čuvaj u hladnjaku, a prije serviranja ostavi je 10 minuta na sobnoj temperaturi.
Umjesto kremom, tortu možeš izvana premazati frostingom od maslaca (ili nekim drugim), a onda preliti glazurom.

Torta od čokolade je bila i ostala kraljica medju tortama, a ova je izuzetno ukusna i dekorativna.

PRIJATNO !!!

Нема коментара:

Постави коментар